Tips

Beste Wolwasmiddel: Wat is het beste wasmiddel voor wol en waarom?

Als liefhebber van wol weet je dat het een heerlijk materiaal is om te dragen, maar gereinigd moet worden met wolwasmiddel. Wol is warm, zacht en beschermt tegen de weersinvloeden. Wol gaat lang mee, maar het juiste onderhoud is daarbij wel van belang. In dit artikel geven we je tips over hoe je wol moet wassen en onderhouden en selecteren we de beste wolwasmiddelen.

Het juiste wol wasmiddel helpt je bij het behouden van al je wollen wasgoed. Bekijk hier de beste wolwasmiddelen.

Waarom wolwasmiddel gebruiken?

Wol is van nature voorzien van wolvet, ook wel lanoline genoemd. Dit vetlaagje beschermt de wol tegen vuil en geeft het een elastische structuur. Door het gebruik van een regulier wasmiddel, dat vaak bleekmiddelen bevat, kan dit wolvet oplossen en de wol beschadigen. Daarom is het gebruik van een speciaal wolwasmiddel van belang voor het behoud van je wollen kleding.

De beste wolwasmiddelen

Er zijn verschillende merken die zich hebben gespecialiseerd in het produceren van wolwasmiddelen. Wij hebben de beste merken voor je op een rijtje gezet:

1. Sonett wolwasmiddel
Sonett is een gevestigd merk als het gaat om het wassen van wollen kleding. Het is gemaakt van puur natuurlijke ingrediënten en is heerlijk zacht voor je kleding. Dit wasmiddel is geschikt voor zowel hand- als machinewas en is perfect voor zijde en wollen kleding.

Bekijken

2. Ecover wolwasmiddel
De wasmiddelen van Ecover zijn goed voor de vezels van je kleding en houden je was langer in leven. Het vloeibare Wol- en Fijnwasmiddel wast secuur en is geschikt voor de gevoelige huid. Daarnaast is Ecover een duurzaam merk dat zich inzet voor het milieu. Ecover is dan ook een milieuvriendelijk wasmiddel wat je kunt gebruiken voor vele soorten kleding.

Bekijken

3. Eucalan
Eucalan is een minder bekend merk in huishoudens, maar zeker een aanrader als het gaat om wol en zijde. Dit natuurlijke wolwasmiddel bevat lanoline en beschermt tevens tegen motten. Het middel is geschikt voor zowel hand- als machinewas en is verkrijgbaar in verschillende geuren.

Bekijken

4. Dreft
Dreft Delicate & Wolwasmiddel is een lijn die specifiek is ontwikkeld voor wol en zijde. De gebalanceerde formule is veilig voor de kleuren en structuur van je kleding. Dit wasmiddel heeft een wasparfum dat de wolige structuur van je kleding versterkt en er een zacht laagje aanbrengt.

Bekijken

Het beste wolwasmiddel kopen
Maak je wollen kleding stralend schoon met de beste wolwasmiddel. Verkrijgbaar in verschillende varianten.
Bekijken
Image

Wasmiddel gebruiken voor wol

Om je wollen kleding op de juiste manier te wassen, volg je de volgende stappen:

 1. Sorteer je was op kleur en soort. Was wol altijd apart van ander wasgoed.
 2. Lees het wasvoorschrift op het label van je wollen kleding en controleer op welke temperatuur en op welke manier je de kleding moet wassen.
 3. Vul de wasmachine met water en voeg het wolwasmiddel toe volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat het wasmiddel volledig is opgelost voordat je de kleding toevoegt.
 4. Plaats de wollen kleding in de wasmachine en sluit de deur. Kies het juiste wasprogramma en stel de temperatuur in zoals aangegeven op het waslabel.
 5. Zorg ervoor dat de wasmachine niet overvol is, want dit kan leiden tot beschadiging van de kleding. Wanneer je twijfelt, was dan liever minder kledingstukken tegelijkertijd.
 6. Laat de wasmachine het volledige programma afwerken en haal de kleding er direct na afloop uit. Hang de kleding op een hanger of leg ze plat op een droogrek om te drogen. Gebruik geen droger, want dit kan de vezels beschadigen.
 7. Je kunt ook kiezen voor handwas. Vul een emmer of een wastafel met lauw water en voeg het wasmiddel toe volgens de instructies op de verpakking. Roer het water goed door zodat het wasmiddel volledig is opgelost.
 8. Dompel de wollen kleding onder in het water en laat het enkele minuten weken. Wrijf niet over de kleding om te voorkomen dat de vezels beschadigd raken. Spoel de kleding vervolgens af met schoon water totdat alle zeepresten zijn verwijderd.
 9. Leg de kleding op een handdoek en rol de handdoek op om het overtollige water te absorberen. Leg de kleding vervolgens op een droogrek of hang ze op een hanger om te drogen.

Als je je wollen kleding op de juiste manier wast, zorg je ervoor dat de kleding langer meegaat en er als nieuw blijft uitzien.

Tips om wol te wassen

 • Het wassen van wol is gemakkelijk als je de juiste stappen volgt en een paar handige tips in gedachten houdt. Hier zijn nog een paar tips om je wollen kleding schoon en mooi te houden:
 • Vermijd te veel wrijven, wringen of trekken aan de wol. Dit kan de vezels beschadigen en de kleding vervormen.
 • Gebruik geen wasverzachter of bleekmiddel. Wasverzachter kan de vezels van de wol beschadigen en bleekmiddel kan de kleur van de kleding aantasten.
 • Laat de wollen kleding niet te lang weken. Hierdoor kan de kleding vervilten of krimpen.
 • Gebruik geen te heet water om de wol te wassen. Hierdoor kan de kleding krimpen of vervilten. Was de kleding op een lage temperatuur of op de hand.
 • Leg de wollen kleding niet in direct zonlicht om te drogen. Dit kan de kleur van de kleding vervagen en de vezels beschadigen. Hang de kleding op een droogrek of leg deze plat om te drogen.
 • Strijk de wollen kleding niet te heet en gebruik geen stoomstrijkijzer. Hierdoor kunnen de vezels beschadigen. Gebruik een lage temperatuur en leg een vochtige doek over de kleding om deze te beschermen.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je wollen kleding er mooi en schoon uit blijft zien en langer meegaat.

Daarom wol wassen met speciaal wasmiddel

Wolwasmiddel is speciaal ontworpen om de natuurlijke vezels van wol te beschermen en de levensduur van je kleding te verlengen. Gewone wasmiddelen bevatten vaak enzymen en bleekmiddelen die de vezels van wol kunnen beschadigen en de kleur van je kleding kunnen vervagen. Wolwasmiddelen zijn meestal pH-neutraal en bevatten vaak lanoline, een natuurlijk wolvet dat de vezels van wol beschermt en voedt.

Eigenschappen van wolwasmiddel

Wolwasmiddel is een speciaal soort wasmiddel dat is ontworpen om wol te reinigen zonder de vezels te beschadigen. Dit type wasmiddel bevat ingrediënten die helpen om wol zacht en pluizig te houden, terwijl het tegelijkertijd vuil en vlekken verwijdert. Een belangrijke eigenschap van wasmiddel voor wol is dat het pH-neutraal is, wat betekent dat het de natuurlijke pH-waarde van wol respecteert en de vezels niet beschadigt. Bovendien bevatten wolwasmiddelen vaak geen enzymen, bleekmiddelen of andere agressieve chemicaliën die de wol kunnen aantasten. In plaats daarvan bevatten ze vaak natuurlijke ingrediënten zoals lanoline, die helpen om de vezels zacht en soepel te houden. Het gebruik van wolwasmiddel is essentieel om de levensduur van je wollen kledingstukken te verlengen. Door het juiste wasmiddel te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je wollen kledingstukken zacht en pluizig blijven, terwijl ze toch grondig worden gereinigd en vrij van vlekken blijven.

Eigenschap Beschrijving
pH-neutraal Wolwasmiddel heeft een pH-waarde die neutraal is, waardoor het geen schade aan de vezels veroorzaakt.
Vrij van enzymen Enzymen kunnen de natuurlijke vetten in wol afbreken, wat resulteert in beschadiging van de vezels. Wasmiddel voor wol bevat daarom geen enzymen.
Bevat lanoline Lanoline is een natuurlijke olie die van nature voorkomt in wol. Het helpt bij het behoud van de zachtheid en flexibiliteit van de vezels.
Geschikt voor koud water Wolwasmiddel kan effectief zijn bij het wassen van wol in koud water, wat belangrijk is omdat hoge temperaturen de vezels kunnen beschadigen.
Vermindert krimp Wolwasmiddel bevat vaak ingrediënten die helpen om de krimp van wollen kledingstukken te verminderen.
Geschikt voor handwas Wasmiddel kan ook worden gebruikt voor het met de hand wassen van wol, wat een zachtere wasmethode is dan de wasmachine.

Let op: deze eigenschappen kunnen verschillen per merk en type wolwasmiddel. Het is belangrijk om altijd de instructies op de verpakking te volgen en het wasvoorschrift op het kledingstuk te controleren voordat je begint met het wassen van wol.

Hoeveel graden moet je wol wassen?

Het is belangrijk om het wasvoorschrift op het label van je wollen kleding te controleren, omdat de temperatuur en wasmethode kunnen variëren afhankelijk van het type wol en de afwerking van het kledingstuk. Over het algemeen wordt aanbevolen om wol te wassen op een lage temperatuur, tussen de 20 en 30 graden Celsius. Als je de temperatuur te hoog instelt, kan de wol krimpen en de vorm van het kledingstuk vervormen. Gebruik ook altijd een mild wolwasmiddel en vermijd het gebruik van wasverzachter.

Het beste wolwasmiddel kopen
Maak je wollen kleding stralend schoon met de beste wolwasmiddel. Verkrijgbaar in verschillende varianten.
Bekijken
Image

Wol naar de stomerij brengen

Als je twijfelt over hoe je je wollen kleding moet wassen of als je bang bent dat de kleding kan krimpen of vervormen, kun je overwegen om je wol naar de stomerij te brengen. Professionele stomerijen hebben ervaring met het reinigen van wollen kleding en weten hoe ze verschillende soorten wol moeten behandelen. Bovendien kunnen ze vlekken en vuil verwijderen die je misschien niet zelf kunt verwijderen. Houd er wel rekening mee dat professionele reiniging duurder kan zijn dan thuis wassen en dat het ook tijd kan kosten om je kleding op te halen bij de stomerij.

Wol wassen in de wasmachine

Als je wol in de wasmachine wilt wassen, gebruik dan altijd een wolwasmiddel en volg de instructies op het waslabel van het kledingstuk. Zorg ervoor dat je de juiste temperatuur instelt en gebruik een wolwasprogramma als dat beschikbaar is op je wasmachine. Als je wasmachine geen wolwasprogramma heeft, gebruik dan het delicate of handwasprogramma met een lage temperatuur. Zorg er ook voor dat je de trommel niet te vol stopt en was wol nooit samen met andere kledingstukken.

Verwijder vlekken met de hand

Als je een vlek op je wollen kledingstuk hebt, probeer deze dan eerst te verwijderen met de hand. Gebruik hiervoor een mild wolwasmiddel en lauw water. Wrijf zachtjes over de vlek en spoel het kledingstuk grondig uit. Ga niet te hard wrijven of boenen, anders kan de wol beschadigd raken.

Toevoegen van wasverzachter bij wol

Het wordt over het algemeen afgeraden om wasverzachter te gebruiken bij het wassen van wol. Wasverzachter kan de vezels van de wol aantasten en ervoor zorgen dat het kledingstuk zijn vorm verliest en minder zacht aanvoelt. In plaats daarvan kun je een scheutje azijn toevoegen aan het spoelwater om de wol zachter te maken.

Is fijnwasmiddel hetzelfde als wolwasmiddel?

Fijnwasmiddel en wasmiddel voor wol zijn niet hetzelfde, hoewel ze vergelijkbare eigenschappen hebben. Fijnwasmiddel is bedoeld voor delicate stoffen zoals zijde en katoen en is meestal niet geschikt voor wol. Wolwasmiddel is speciaal ontworpen om de vezels van wol te beschermen en is daarom de beste keuze voor het wassen van wollen kledingstukken. Gebruik dus altijd een wasmiddel voor wol om de levensduur van je kleding te verlengen.

Veelgestelde vragen over het wassen van wol

Wat voor wasmiddel voor wol?
Het wordt aanbevolen om speciaal wolwasmiddel te gebruiken voor het wassen van wol. Dit wasmiddel is ontworpen om zacht te zijn voor de vezels van wol en het voorkomt krimpen en vervilten.

Kan je wol wassen met gewoon wasmiddel?
Gewoon wasmiddel kan te hard zijn voor de vezels van wol en het kan krimpen en vervilten veroorzaken. Gebruik daarom altijd wasmiddel voor wol om je wollen kledingstukken te wassen.

Is wolwasmiddel nodig?
Ja, wolwasmiddel is nodig om de levensduur van wollen kledingstukken te verlengen. Het zorgt ervoor dat de vezels van de wol zacht blijven en voorkomt krimpen en vervilten.

Wat is wolwasmiddel?
Wolwasmiddel is een speciaal wasmiddel dat is ontworpen om zacht te zijn voor de vezels van wol. Het bevat geen agressieve chemicaliën die krimpen en vervilten kunnen veroorzaken en het zorgt ervoor dat de vezels van de wol zacht blijven en niet beschadigd raken tijdens het wassen.

Het beste wolwasmiddel kopen
Maak je wollen kleding stralend schoon met de beste wolwasmiddel. Verkrijgbaar in verschillende varianten.
Bekijken
Image

 

 

TEST TEST TEST

Related Articles

Back to top button