Tuin

Wat te doen tegen mollen in de tuin?

Preventie en bestrijding

Heb je last van mollen in je tuin? Dat kan behoorlijk vervelend zijn. Mollen kunnen zorgen voor omgewoelde grond en lelijke molshopen, wat niet bepaald bijdraagt aan de uitstraling van je tuin. Maar maak je geen zorgen, er zijn verschillende effectieve manieren om mollen te bestrijden en ze uit je tuin te verjagen.

In dit artikel ontdek je wat je kunt doen tegen mollen in de tuin en hoe je deze ongewenste gasten het beste kunt bestrijden. Van natuurlijke middelen tot mechanische oplossingen, we bespreken de verschillende methoden die je kunt toepassen. Daarnaast delen we ook enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat mollen je tuin in de eerste plaats binnendringen.

Belangrijke punten om te onthouden

 • Er zijn verschillende methoden beschikbaar om mollen te bestrijden, van natuurlijke middelen tot mechanische oplossingen.
 • Sommige natuurlijke middelen, zoals bepaalde planten, kunnen helpen bij het afschrikken van mollen.
 • Carbid is een veelgebruikte methode om mollen te verjagen.
 • Het gebruik van gif is een optie, maar dit wordt niet altijd aangeraden.
 • Korrels, geurcapsules, geluid en trillingen kunnen allemaal effectieve verjagingsmethoden zijn.

Overzicht van mollenbestrijdingsmethoden

Er zijn verschillende methoden beschikbaar om mollen te bestrijden. Hieronder vind je een overzicht van de meest effectieve methoden:

Natuurlijke middelen tegen mollen

Natuurlijke middelen kunnen een milieuvriendelijke manier zijn om mollen uit je tuin te verjagen. Er zijn bepaalde planten die mollen kunnen afschrikken vanwege de geur die ze verspreiden. Enkele voorbeelden van deze planten zijn kruisbladwolfsmelk en keizerskroon. Het planten van deze planten in je tuin kan helpen om mollen weg te houden.

Carbid als afschrikmiddel voor mollen

Een andere methode om mollen te verjagen is het gebruik van carbid. Carbid produceert een sterke geur die mollen onaangenaam vinden. Door carbid in de mollengangen te plaatsen en deze af te sluiten, kun je mollen op afstand houden. Let er wel op dat je voorzichtig bent bij het hanteren van carbid, aangezien het gevaarlijk kan zijn bij verkeerd gebruik.

De voors en tegens van gifgebruik

Hoewel het gebruik van gif effectief kan zijn bij het bestrijden van mollen, zijn er ook nadelen aan verbonden. Gif kan schadelijk zijn voor andere dieren in de omgeving, zoals huisdieren en nuttige insecten. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn en alleen gif te gebruiken als laatste redmiddel.

Korrels en geurcapsules inzetten

Korrels en geurcapsules zijn praktische middelen om mollen te bestrijden. Deze producten bevatten vaak stoffen waar mollen een hekel aan hebben, zoals knoflookolie of scherpe geuren. Door deze korrels en geurcapsules in de mollengangen te plaatsen, kun je mollen verjagen en voorkomen dat ze terugkeren naar je tuin.

Geluid en trillingen als verjagingsmethoden

Naast de bovengenoemde methoden kun je ook geluid en trillingen gebruiken om mollen te verjagen. Er zijn speciale apparaten verkrijgbaar die geluiden en trillingen produceren die mollen storend vinden. Door deze apparaten in je tuin te plaatsen, kun je mollen op een natuurlijke en diervriendelijke manier verdrijven.

Bestrijdingsmethode Voordeel Nadeel
Natuurlijke middelen Milieuvriendelijk Niet altijd even effectief
Carbid Sterke geur die mollen afschrikt Vereist voorzichtigheid bij gebruik
Gifgebruik Effectief bij mollenbestrijding Kan schadelijk zijn voor andere dieren
Korrels en geurcapsules Makkelijk te gebruiken Regelmatig vervangen nodig
Geluid en trillingen Natuurlijke en diervriendelijke methode Resultaten kunnen variëren

Effectieve mollenbestrijding met planten

Planten kunnen een natuurlijke en milieuvriendelijke manier zijn om mollen te bestrijden in je tuin. Het gebruik van bepaalde planten kan helpen om mollen af te schrikken door de geur die ze verspreiden. Er zijn verschillende planten die bekend staan om hun effectiviteit bij het weren van mollen.

Een van deze planten is kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyris). Deze plant heeft een sterke geur waar mollen een hekel aan hebben. Door kruisbladwolfsmelk in je tuin te planten, kun je mollen op een natuurlijke manier op afstand houden.

Een andere plant die kan helpen bij mollenbestrijding is de keizerskroon (Fritillaria imperialis). De geur van deze plant is voor mollen zeer onaangenaam en kan hen afschrikken om je tuin te betreden.

Daarnaast kan nieskruid (Helleborus) ook ingezet worden in de strijd tegen mollen. Deze plant heeft niet alleen een mooie bloei, maar staat ook bekend om zijn mollenwerende eigenschappen.

Houd er rekening mee dat het planten van deze mollenwerende planten geen garantie biedt voor een mollenvrije tuin. Mollen kunnen slim zijn en zich aanpassen aan nieuwe omgevingen. Daarom is het raadzaam om meerdere bestrijdingsmethoden te combineren voor een effectieve mollenbestrijding.

Mechanische oplossingen: Mollenklemmen en mollenkokers

Mollenklemmen en mollenkokers zijn effectieve mechanische oplossingen voor het bestrijden van mollen in je tuin. Deze methoden stellen je in staat om direct actie te ondernemen tegen mollenoverlast. Hieronder vind je meer informatie over levend mollen vangen met mollenkokers en het gebruik van mollenklemmen.

Levend mollen vangen met mollenkokers

Een van de mogelijkheden om mollen op een diervriendelijke manier te vangen, is door gebruik te maken van mollenkokers. Met mollenkokers kun je mollen levend vangen en vervolgens elders vrijlaten. Deze methode heeft echter enkele nadelen. Het kan stress veroorzaken bij de mollen en leiden tot gevechten als ze op een ander territorium worden losgelaten. Desondanks is het een optie voor mensen die geen mollen willen doden.

Mollenklemmen: een directe, maar controversiële methode

Een andere mechanische oplossing is het gebruik van mollenklemmen. Mollenklemmen zijn een directe manier om van mollenaf te komen, maar het gebruik ervan is vaak controversieel. Het vereist precisie en zorgvuldigheid om de klemmen op de juiste manier te plaatsen en te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot het gebruik van mollenklemmen in acht te nemen.

Methode Voordeel Nadeel
Mollenkokers Diervriendelijk, mollen worden levend gevangen Kan stress veroorzaken bij de mollen en leiden tot gevechten
Mollenklemmen Directe manier om van mollen af te komen Vereist precisie en zorgvuldigheid, vaak controversieel

Hoe ga je om met molshopen en mollengangen?

Molshopen en mollengangen zijn vaak het zichtbare bewijs van mollenactiviteit in je tuin. Het dichtdrukken van de molshopen kan helpen, maar het is ook belangrijk om verdere graafwerkzaamheden te ontmoedigen om te voorkomen dat mollen terugkeren naar je tuin.

Dichtdrukken van molshopen

Een van de eerste stappen die je kunt nemen bij het omgaan met molshopen is het dichtdrukken ervan. Gebruik een stevige schoen of een schop om de grond voorzichtig aan te stampen. Door de molshopen stevig aan te drukken, maak je het voor mollen moeilijker om op dezelfde plek opnieuw te graven. Zorg ervoor dat je de molshopen goed aandrukt, maar let op dat je de plantenwortels en de structuur van de grond niet beschadigt.

Hoe ontmoedig je verdere graafwerkzaamheden?

Naast het dichtdrukken van molshopen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om verdere graafwerkzaamheden te ontmoedigen. Hier zijn enkele tips:

 • Gebruik mollengaas: Plaats mollengaas onder de grond om te voorkomen dat mollen verder graven. Het gaas belemmert de beweging van de mollen, waardoor ze gedwongen worden om elders te graven.
 • Plaats planten met een sterke geur: Mollen hebben een uitgesproken gevoel voor geur. Door planten te plaatsen met een sterke geur, zoals daslook of knoflook, kun je mollen ontmoedigen om verder te graven in je tuin.
 • Verwijder voedselbronnen: Mollen voeden zich met insecten en larven. Door de aanwezigheid van voedselbronnen te verminderen, zoals een teveel aan regenwormen, kun je mollen ontmoedigen om in je tuin te graven.
 • Onderhoud je tuin regelmatig: Een goed onderhouden tuin met regelmatig gemaaid gras en verwijderde plantenresten kan mollen ontmoedigen om zich daar te vestigen.

Door het dichtdrukken van molshopen en het nemen van preventieve maatregelen kun je de mollenactiviteit in je tuin verminderen en verdere graafwerkzaamheden ontmoedigen. Het is belangrijk om geduldig te zijn, want het kan even duren voordat de mollen helemaal verdwenen zijn. Blijf consistent en volg de juiste methoden om effectief om te gaan met molshopen en mollengangen.

Het inschakelen van een professional bij mollenoverlast

Wanneer je last hebt van een ernstige mollenoverlast en zelf niet in staat bent om de mollen te bestrijden, kun je overwegen om een professionele mollenbestrijder in te schakelen. Deze experts hebben de juiste kennis en ervaring om effectief met het probleem om te gaan.

Met de hulp van een professional kun je de volgende voordelen ervaren:

 1. Deskundig advies: Een professional kan je adviseren over de beste methoden en technieken om mollen te bestrijden op basis van de specifieke situatie in jouw tuin. Met hun expertise kunnen ze de meest doeltreffende oplossing bieden.
 2. Effectieve bestrijding: Mollenbestrijders beschikken over geavanceerde apparatuur en gereedschap om mollen op een efficiënte manier te vangen of te verjagen. Ze kennen de meest effectieve strategieën om mollen te weren en kunnen het probleem snel en grondig aanpakken.
 3. Veiligheid: Het zelf bestrijden van mollen kan risico’s met zich meebrengen, vooral als je niet bekend bent met de juiste technieken en gereedschappen. Een professional zorgt voor een veilige en verantwoorde aanpak, waarbij rekening wordt gehouden met de gezondheid en het welzijn van de mollen en andere dieren in je tuin.
 4. Tijd en moeite besparen: Mollenbestrijding kan een tijdrovend en arbeidsintensief proces zijn. Door een professional in te schakelen, kun je deze taak uit handen geven en je richten op andere aspecten van tuinonderhoud.

Als je overweegt om een professional in te schakelen, is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare en ervaren mollenbestrijder. Vraag naar referenties, lees online reviews en zoek naar erkende specialisten in jouw omgeving.

Door het inschakelen van een professional bij mollenoverlast kun je op een effectieve en verantwoorde manier van dit hinderlijke probleem afkomen, zodat je weer kunt genieten van een mooie en molvrije tuin.

Wat te doen tegen mollen in de tuin: Preventieve maatregelen

Naast het bestrijden van mollen kun je ook preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat ze je tuin binnenkomen. Hieronder worden een aantal effectieve strategieën besproken om mollen op afstand te houden:

 1. Ontlucht de grond: Mollen houden van vochtige grond, daarom is het belangrijk om de grond goed te ontwateren. Zorg ervoor dat je tuin goed afwatert en dat er geen waterophopingen zijn waar mollen zich kunnen nestelen.
 2. Maak gebruik van mollennetten: Het installeren van mollennetten in je tuin kan een effectieve manier zijn om te voorkomen dat mollen de grond binnenkomen. Deze netten worden onder de grond geplaatst en voorkomen dat mollen tunnels kunnen graven.
 3. Maak je tuin onaantrekkelijk voor mollen: Mollen zijn geen fan van bepaalde planten en geuren. Plant bijvoorbeeld planten zoals datura, kruisbladwolfsmelk en keizerskroon, die bekend staan om hun afschrikkende werking op mollen. Daarnaast kun je ook geurmiddelen zoals knoflook of castorolie gebruiken om mollen af te weren.
 4. Onderhoud je grasveld: Een goed onderhouden grasveld kan mollen ontmoedigen om zich in je tuin te vestigen. Zorg ervoor dat je gras regelmatig wordt gemaaid en dat er geen dode plekken of kale plekken zijn waar mollen zich kunnen nestelen. Geen tijd om regelmatig je tuintje te maaien? Misschien kan een robotmaaier kleine tuin je helpen bij deze taak.
 5. Houd de bodem compact: Mollen graven graag in losse en luchtige grond. Door de bodem compact te houden, bijvoorbeeld door het gebruik van een wals, maak je het moeilijker voor mollen om tunnels te graven.
 6. Verwijder voedselbronnen: Mollen voeden zich voornamelijk met insecten zoals wormen en larven. Het verminderen van de insectenpopulatie in je tuin kan mollen ontmoedigen om zich er te vestigen. Gebruik natuurlijke methoden om insecten onder controle te houden, vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op mollen in je tuin aanzienlijk verminderen. Het combineren van deze strategieën met effectieve mollenbestrijdingsmethoden zal je helpen om een mollenvrije tuin te behouden.

Bekijk de onderstaande tabel voor een overzicht van de preventieve maatregelen tegen mollen:

Preventieve Maatregelen
Ontlucht de grond
Maak gebruik van mollennetten
Maak je tuin onaantrekkelijk voor mollen
Onderhoud je grasveld
Houd de bodem compact
Verwijder voedselbronnen

Wat te doen tegen mollen in je tuin

Je hebt nu een goed overzicht van wat je kunt doen tegen mollen in de tuin. We hebben verschillende mollenbestrijdingsmethoden besproken, evenals preventieve maatregelen om mollenoverlast te voorkomen. Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen die past bij jouw specifieke situatie en omgeving.

Een natuurlijke benadering kan effectief zijn, zoals het gebruik van bepaalde planten met afstotende geuren, zoals kruisbladwolfsmelk en keizerskroon. Je kunt ook overwegen om carbid te gebruiken als afschrikmiddel voor mollen. Het gebruik van gif is controversieel, maar kan in sommige gevallen effectief zijn.

Daarnaast zijn er mechanische oplossingen zoals mollenklemmen en mollenkokers. Mollenkokers kunnen worden gebruikt om mollen levend te vangen, maar houd er rekening mee dat het dieren stress kan bezorgen. Mollenklemmen zijn directer, maar kunnen als controversieel worden beschouwd.

Als je ernstige mollenoverlast hebt en zelf niet in staat bent om de mollen te bestrijden, kun je altijd een professionele mollenbestrijder inschakelen. Deze experts hebben de juiste kennis en ervaring om effectief met het probleem om te gaan.

Onthoud dat het ook belangrijk is om preventieve maatregelen te nemen om te voorkomen dat mollen je tuin binnenkomen. Creëer een onaantrekkelijke omgeving voor mollen door bijvoorbeeld mollennetten te installeren. Door de juiste methode te kiezen en deze aan te passen aan jouw specifieke situatie kun je effectief van mollenoverlast in je tuin afkomen en voorkom je dat nieuwe graszoden leggen noodzakelijk is.

Jennifer Lang

Enthousiaste content creator met ❤️ voor woorden en een passie voor alles wat met wonen, tuinieren en interieur te maken heeft. Met jarenlange ervaring in het schrijven voor diverse platforms, van het internet tot tijdschriften en kranten, deel ik graag mijn inzichten en creativiteit. Mijn doel is om lezers te inspireren en te informeren over de prachtige wereld van huis en tuin. Volg mijn schrijfavonturen terwijl ik mijn passie voor het geschreven woord combineer met mijn liefde voor wonen en interieur.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Close

Adblocker uitschakelen s.v.p.

We zien dat je gebruikmaakt van een Adblocker. Hierdoor kan deze website niet goed functioneren. We vragen je daarom de Adblocker uit te schakelen.