Tips

Winterjas wassen: Eenvoudige stappen gids hoe je een winterjas moet wassen

Wasgids vol met tips

De winter is in volle gang en dat betekent dat het tijd is om je winterjas op te frissen en schoon te maken. Een schone en frisse winterjas is niet alleen hygiënisch, maar zorgt er ook voor dat je er altijd op je best uitziet, zelfs als het buiten koud is. Maar hoe pak je het wassen van je winterjas nu eigenlijk aan?

In deze eenvoudige stapsgewijze gids zullen we alle belangrijke stappen behandelen die nodig zijn om je winterjas fris en schoon te krijgen. Of je nu een gewatteerde jas, een donsjack of een waterdichte jas hebt, met deze handige tips en trucs zal je winterjas er weer als nieuw uitzien.

Belangrijke samenvatting

 • De voorbereiding: Wassen van winterjassen
 • Optimale wasinstellingen voor jouw winterjas
 • Je winterjas wassen met de hand is soms beter
 • Extra aandacht voor een donzen winterjas wassen
 • Winterjas wassen met tennisballen
 • Je jas drogen: zo doe je dat
 • Zo houd je je winterjas waterdicht
 • Hoe vaak moet je je winterjas wassen?

De Voorbereiding: Winterjas Wassen Stap voor Stap

Ontdek welke eerste stappen je moet nemen bij het voorbereiden van het wassen van je winterjas. Het is belangrijk om zorgvuldig voor te bereiden, zodat je de beste resultaten krijgt en je winterjas zo lang mogelijk mee gaat. Volg deze eenvoudige stappen voor een succesvolle reiniging.

Bekijk uit welk materiaal je winterjas gemaakt is

Voordat je begint met het wassen van je winterjas, is het goed om te weten uit welk materiaal de jas gemaakt is. Sommige materialen kunnen namelijk speciale behandeling vereisen. Controleer het label van je jas om de juiste instructies te vinden. Hierdoor voorkom je onnodige schade en blijft de kwaliteit van de jas behouden.

Verwijder vlekken grondig

Als je winterjas vlekken heeft, is het belangrijk om deze vlekken grondig aan te pakken voordat je de jas wast. Gebruik een vlekverwijderaar die geschikt is voor het materiaal van je jas en volg de instructies op de verpakking. Hierdoor zorg je ervoor dat de vlekken volledig verwijderd worden en voorkom je dat ze tijdens het wassen in de stof trekken.

Jas binnenstebuiten keren voor bescherming

Een belangrijke stap bij het voorbereiden van het wassen van je winterjas is het binnenstebuiten keren van de jas. Hierdoor worden de buitenzijde en de voering beter beschermd tijdens het wasproces. Dit voorkomt slijtage en behoudt de kleur en kwaliteit van de jas. Zorg ervoor dat alle zakken, ritsen en knopen gesloten zijn voordat je de jas binnenstebuiten keert.

Gebruik van een wasnetje om je winterjas te wassen

Een handige tip om je winterjas te beschermen tijdens het wassen is het gebruik van een wasnetje. Plaats de jas in het wasnetje voordat je deze in de wasmachine plaatst. Het wasnetje zorgt ervoor dat de jas niet verstrikt raakt in de machine en voorkomt beschadiging. Hierdoor blijft je winterjas in optimale staat, zelfs na herhaaldelijk wassen.

Wassen in de wasmachine: Mag mijn jas in de wasmachine?

Als het gaat om het wassen van je winterjas, is het belangrijk om de juiste wasinstellingen te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je jas grondig wordt gereinigd zonder beschadigd te raken. Hier zijn een paar tips om je winterjas op de juiste manier te wassen.

Op hoeveel graden moet je je winterjas wassen?

De temperatuur waarop je je winterjas moet wassen, hangt af van het materiaal waarvan de jas is gemaakt. Voor de meeste winterjassen is een temperatuur van 30 graden of 40 graden Celsius voldoende om ze schoon te maken. Voor delicate materialen zoals wol is het echter beter om een lage temperatuur tussen de 20 en 25 graden Celsius te gebruiken. Raadpleeg altijd het wasetiket van je jas voor specifieke wasinstructies.

Welk programma kun je het beste kiezen?

Het kiezen van het juiste wasprogramma is ook van groot belang bij het wassen van je winterjas. Kies bij voorkeur voor een speciaal programma met een zachte cyclus, zoals het delicate programma of het wollen programma. Deze programma’s zijn ontworpen om voorzichtig te reinigen en de kwaliteit van je jas te behouden. Vermijd agressieve programma’s, zoals het intensieve programma of het programma voor zware bevuiling, omdat deze de stof van je jas kunnen beschadigen.

Gebruik het juiste wasmiddel voor je vieze winterjas

Het juiste wasmiddel is belangrijk voor het behoud van de kwaliteit van je winterjas. Gebruik een mild wasmiddel dat geschikt is voor delicate stoffen, een wolwasmiddel met lanoline. Vermijd wasmiddelen met bleekmiddelen of sterke chemische ingrediënten, omdat deze de kleur en de stof van je jas kunnen aantasten. Als je een donsjas hebt, kies dan voor een speciaal wasmiddel dat geschikt is voor dons. Een donzen jas heeft namelijk een andere behandeling nodig.

Door rekening te houden met de optimale wasinstellingen, zoals de juiste temperatuur, het geschikte wasprogramma en het juiste wasmiddel, kun je ervoor zorgen dat je winterjas fris en schoon blijft zonder beschadigd te raken. Volg deze tips en geniet van een goed onderhouden wintergarderobe.

Je jas wassen met de hand is soms beter

Soms is het beter om je winterjas met de hand te wassen. Waarom is dat? Ontdek de voordelen van het met de hand wassen van je winterjas en geven we je tips voor het beste resultaat.

Welke winterjassen moet je met de hand wassen?

Niet alle winterjassen kunnen veilig in de wasmachine worden gewassen. Sommige delicate materialen, zoals wol of bont, kunnen beschadigd raken of hun vorm verliezen als ze in de machine worden gewassen. Daarom is het belangrijk om het waslabel van je winterjas te controleren voordat je besluit om hem met de hand te wassen. Als het label aangeeft dat de jas alleen met de hand gewassen moet worden, is het beter om de jas niet te wassen in de wasmachine.

Uitspoelen is soms al voldoende

In sommige gevallen kan het uitspoelen van je winterjas voldoende zijn om deze op te frissen. Als je winterjas niet erg vies is en geen vlekken heeft, kan een grondig uitspoelen met koud water of lauwwarm water genoeg zijn om stof en vuil te verwijderen. Ook haalt het vieze geurtjes uit de jas. Zorg ervoor dat je de jas na het wassen goed uitspoelt en laat hem vervolgens plat drogen op een droogrek.

Extra aandacht voor een donzen winterjas wassen

Het wassen van een donzen winterjas vereist specifieke tips en technieken om ervoor te zorgen dat de donzen vulling van de jas intact blijft tijdens het wasproces.

Donzen winterjassen zijn gevuld met zachte, isolerende donsveren die warmte bieden tijdens koude winterdagen. Om ervoor te zorgen dat de donsvulling zijn loft behoudt en de jas zijn isolatiewaarde behoudt, is het belangrijk om de juiste stappen te volgen bij het wassen van een donzen winterjas.

Belangrijk: Volg altijd de instructies op het label van je donzen winterjas voor het beste resultaat en raadpleeg bij twijfel een professionele stomerij.

Hier zijn enkele handige tips om in gedachten te houden bij het wassen van een donzen winterjas:

 • Gebruik een mild wasmiddel dat speciaal is ontworpen voor donsproducten. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen die de donsvulling kunnen beschadigen.
 • Was de jas in een wasmachine op een zachte cyclus met koud water. Te veel agitatie of warm water kan de donsvulling beschadigen.
 • Voeg een extra spoelcyclus toe om ervoor te zorgen dat alle zeepresten volledig worden uitgespoeld.
 • Laat de jas liggend drogen op een schoon, vlak oppervlak. Vermijd het uitwringen of knijpen van de jas, omdat dit de donsvulling kan beschadigen.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je donzen winterjas weer schoon en goed onderhouden blijft, waardoor hij zijn isolerende eigenschappen behoudt en je warm blijft tijdens de koude wintermaanden.

Winterjas wassen met tennisballen

winterjas wassen met tennisballen

Je vraagt je misschien af waarom tennisballen nuttig zouden zijn bij het wassen van je winterjas. Het antwoord is simpel. Tennisballen helpen ervoor te zorgen dat de vulling van de jas gelijkmatig verdeeld blijft tijdens het wasproces. Tennisballen zorgen ervoor dat het dons in een donsjas weer goed verdeeld wordt.

Maar hoe werkt het precies? Het is eenvoudig. Tijdens het wassen kan de vulling van je winterjas gaan klonteren of verschuiven. Dit kan de isolerende eigenschappen van de jas verminderen en ervoor zorgen dat bepaalde delen van de jas nat blijven na het wassen. Door tennisballen toe te voegen – meestal 4 a 5  tennisballen – ontstaat er wat extra wrijving in de wasmachine. Dit helpt om de vulling op te schudden en ervoor te zorgen dat deze gelijkmatig verdeeld blijft.

Om tennisballen te gebruiken bij het wassen van je winterjas, plaats je de jas eerst in de wasmachine zoals je normaal zou doen. Voeg vervolgens de tennisballen toe aan een wasbeurt, zorg ervoor dat ze vrij kunnen bewegen binnen de trommel. Het is het beste om de tennisballen in een wasnetje te doen om te voorkomen dat ze vast komen te zitten in de jas of beschadiging veroorzaken. Start daarna het juiste wasprogramma en laat de wasmachine zijn werk doen en de tennisballen meedraaien.

Tip: Tennisballen zijn vooral handig bij het wassen van donzen winterjassen, omdat de donsvulling nog gevoeliger is voor klonteren en samenkleven. Na het wassen is de dons weer mooi verdeeld.

Na het wassen kun je de tennisballen weer uit de jas halen. Controleer of de vulling gelijkmatig verdeeld is en laat de winterjas op de juiste manier drogen. Dit is zeker niet in de droger. Gewoon door natuurlijke lucht drogen is vele malen beter.

Met tennisballen in de wasmachine kun je ervoor zorgen dat je winterjas er na het wassen net zo goed uitziet als voorheen. Probeer onze tips eens uit en geniet van een perfect schone en goed onderhouden winterjas.

Je Jas Drogen: Zo Doe Je Dat

Het correct drogen van je jas is essentieel om ervoor te zorgen dat deze in goede conditie blijft en zijn kwaliteit behoudt. We kijken naar verschillende droogmethoden die je kunt gebruiken, afhankelijk van je voorkeur en de specifieke vereisten van je jas.

Buiten laten drogen voor frisheid

Een van de beste manieren om je winterjas te drogen is door hem buiten op te hangen. Het buiten laten drogen van je jas zorgt ervoor dat deze natuurlijk wordt geventileerd en fris blijft ruiken. Hang de jas op een goed geventileerde plaats, bij voorkeur op een kledinghanger, waarbij je ervoor zorgt dat de jas volledig is uitgespreid. Dit helpt om vouwen en kreuken te voorkomen. Buiten drogen is met name geschikt voor jassen gemaakt van materialen zoals katoen, wol of polyester.

Gebruik van de droger: Tennisballen tip voor de vulling

Wanneer je de voorkeur geeft aan het drogen van je jas in de droger, volg dan deze handige tip: voeg een paar tennisballen toe aan de droger samen met je jas. De tennisballen helpen om de vulling in je jas gelijkmatig te verdelen en klonten te voorkomen. Zorg ervoor dat je de droger instelt op een lage temperatuur, zodat de jas niet krimpt of beschadigd raakt. Controleer regelmatig de voortgang van het drogen en haal de jas eruit zodra deze volledig droog is.

De juiste manier om je winterjas liggend te laten drogen

Sommige jassen, vooral een wollen jas of met delicate materialen of vulling, moeten liggend worden gedroogd om hun vorm en kwaliteit te behouden. Leg de jas plat op een schoon oppervlak, zoals een handdoek of een droogrek, en zorg ervoor dat de jas volledig is uitgespreid. Schud de jas en draai de jas regelmatig om ervoor te zorgen dat deze gelijkmatig droogt en zodat de vulling ook droog wordt. Dit is met name geschikt voor jassen gemaakt van dons of andere gevoelige materialen. Keer de jas regelmatig om en binnen een aantal dagen is je vieze winterjas weer als nieuw.

Zo houd je je winterjas waterdicht

Ontdek hoe je ervoor kunt zorgen dat je winterjas waterdicht blijft. Het is belangrijk om je winterjas goed te onderhouden, zodat je beschermd blijft tegen regen en sneeuw. Hieronder vind je enkele handige tips om je winterjas waterdicht te maken en te houden.

Gebruik een speciaal waterproof wasmiddel om je jas te impregneren

Een van de beste manieren om je winterjas waterdicht te maken, is door gebruik te maken van een speciaal waterproof wasmiddel. Deze wasmiddelen zijn speciaal ontworpen om de waterdichtheid van stoffen te verbeteren. Ze zorgen ervoor dat de vezels van de stof waterafstotend worden, waardoor je jas beter bestand is tegen vocht. Volg de instructies op het etiket van het waterproof wasmiddel en was je winterjas ermee om de gewenste waterdichtheid te behouden. Wanneer je een leren jas hebt is het goed om een speciaal wasmiddel te halen voor leder.

Hoe vaak moet je je winterjas wassen?

Het is belangrijk om je winterjas regelmatig te wassen om ervoor te zorgen dat deze fris en schoon blijft. Hoe vaak je precies je winterjas moet wassen hangt echter af van verschillende factoren.

Sommige experts raden aan om je winterjas na ongeveer vijf tot tien keer dragen te wassen, terwijl anderen suggereren dat je het wassen kunt beperken tot één of twee keer per seizoen. Het is belangrijk om te onthouden dat overmatig wassen de levensduur van je winterjas kan verkorten, vooral als deze gemaakt is van delicate materialen zoals dons of wol.

Om te bepalen hoe vaak je je winterjas moet wassen, moet je rekening houden met factoren zoals:

 • De mate van vuilheid: Als je winterjas extreem vuil is geworden door bijvoorbeeld modder of morsen, moet je deze uiteraard eerder wassen.
 • De geur: Als je winterjas onaangenaam ruikt, is dat een teken dat het tijd is om hem te wassen.
 • De materiaalvereisten: Sommige materialen vereisen regelmatig wassen om hun kwaliteit en functionaliteit te behouden. Raadpleeg altijd het waslabel van je winterjas voor specifieke instructies.

Als algemene richtlijn is het aan te raden om je winterjas minstens één keer per seizoen te wassen, tenzij de omstandigheden aangeven dat het eerder nodig is. Dan kun je je jas om de twee maanden wassen. Regelmatig onderhoud en zorgvuldige reiniging zorgen ervoor dat je winterjas optimaal blijft presteren en er als nieuw uitziet.

Winterjas wassen: Zo wordt je winterjas weer schoon

Na het lezen van dit artikel, heb je geleerd hoe je je winterjas op de juiste manier kunt wassen en onderhouden. Hier is een samenvatting van de belangrijkste punten die je moet onthouden:

 • Zorg ervoor dat je de juiste voorbereidingen treft voordat je je winterjas gaat wassen, zoals het bekijken van het materiaal en het grondig aanpakken van vlekken.
 • Kies de optimale wasinstellingen, waaronder de juiste temperatuur, het beste wasprogramma en het geschikte wasmiddel.
 • Houd er rekening mee dat sommige winterjassen met de hand gewassen moeten worden en dat uitspoelen soms voldoende kan zijn.
 • Als je een donzen winterjas hebt, volg dan specifieke tips om ervoor te zorgen dat de donsvulling goed blijft en de jas zijn isolerende eigenschappen behoudt.
 • Gebruik tennisballen om de vulling van je winterjas gelijkmatig te verdelen tijdens het wassen.
 • Het drogen van je winterjas kun je het beste buiten doen voor een frisse geur. Als je de droger gebruikt, voeg dan tennisballen toe om de vulling op te kloppen.
 • Houd je winterjas waterdicht door het gebruik van een speciaal waterproof wasmiddel.
 • Volg de richtlijnen voor het regelmatig wassen van je winterjas om ervoor te zorgen dat deze altijd schoon en fris blijft.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je winterjas er niet alleen goed uitziet, maar ook lang meegaat. Blijf deze tips toepassen en geniet van een goed onderhouden wintergarderobe.

Related Articles

Back to top button
Close

Adblocker uitschakelen s.v.p.

We zien dat je gebruikmaakt van een Adblocker. Hierdoor kan deze website niet goed functioneren. We vragen je daarom de Adblocker uit te schakelen.