Tips

Wist je dat rookmelders onderhoud nodig hebben?

Als het goed is hangt er op iedere belangrijke kamer in je huis minstens één rookmelder. Sinds 1 juli 2022 is dit namelijk verplicht. Maar wist je dat deze rookmelders ook af en toe onderhoud nodig hebben om goed te blijven functioneren? We vertellen je graag wat je moet doen om je rookmelders in topconditie te houden. Dat is namelijk erg belangrijk, rookmelders kunnen helpen bij het voorkomen van flinke schade als gevolg van woningbrand. Daarnaast redden rookmelders levens, ieder jaar vallen er namelijk nog dodelijke slachtoffers door woningbrand.

Testen van rookmelders

Begin met het testen van je rookmelder. Iedere rookmelder heeft een testknop welke duidelijk zichtbaar is op het apparaat. Door deze testknop regelmatig in te drukken ben je er zeker van dat de rookmelder nog werkt. Door de knop even ingedrukt te houden zou er een geluidssignaal moeten volgen. Als dit gebeurt dan is de rookmelder nog in orde. Gebeurt dit niet, dan moet er actie ondernomen worden. In dat geval is het apparaat mogelijk defect of is de batterij leeg.

Schoonmaken van rookmelders

Het is belangrijk om te zorgen dat je rookmelder schoon is. Een vieze rookmelder kan namelijk vals alarm slaan, of juist geen alarm slaan wanneer dit wel moet. Dit wil je voorkomen. Om dit te begrijpen is het goed om te weten hoe een rookmelder precies werkt. In een rookmelder zit een zogenaamde detectiekamer, een holle ruimte. In deze detectiekamer zitten sensoren. Wanneer deze sensoren verstoord worden gaat de rookmelder af. Normaal gesproken zou dit zijn wanneer er rook in de rookkamer komt, maar bij een vervuilde rookmelder kan dit bijvoorbeeld ook stof zijn. Dit betekent dat er een vals alarm kan plaatsvinden. Door regelmatig even met de stofzuiger langs de rookmelder te gaan wordt dit voorkomen.

Weet jij hoe lang de batterijen van je rookmelders nog meegaan?

Tenzij je een rookmelder koopt die aangesloten wordt op het lichtnet zitten werken rookmelders op batterijen of een accu. De levensduur van deze batterij wordt altijd aangegeven op de verpakking van het product. Wanneer deze tijd verstreken is moet de batterij of het hele apparaat vervangen worden. Er is echter geen signaal die aangeeft wanneer dit precies is, daarom moet je ervoor zorgen dat je dit weet. Of je nu een rookmelder koopt met een 1 jaar batterij, 5 jaar batterij of zelfs 10 jaar batterij, schrijf de ‘houdbaarheidsdatum’ ergens op. Bijvoorbeeld op de rookmelder zelf, of op een stukje papier dat je vervolgens op de rookmelder plakt. Deze levensduur is er niet voor niets, probeer de rookmelder of batterij daarom ook niet langer te gebruiken dan aangegeven.

Related Articles

Back to top button
Close

Adblocker uitschakelen s.v.p.

We zien dat je gebruikmaakt van een Adblocker. Hierdoor kan deze website niet goed functioneren. We vragen je daarom de Adblocker uit te schakelen.